De eerste die ons kwam verblijden was Luxatori Áfonya. De eerste naam refereert aan de kennel waar ze gefokt is: Luxatori uit Balaton-Bóglar, Hongarije. De tweede naam is haar echte Hongaarse 'gegeven' naam welke we wel mooi vonden. Haar naam betekent bosbesje en haar roepnaam is Áfi. Ze is geboren op 23 april 2000 in Hongarije. Áfi was niet alleen maar kwam uit een groot gezin. Broertjes en zusjes heten: Apró, Álmos, Álcáç, Apostol, Ármány, Alku, Ádáz, Azur, Amarilisz. Niet toevallig allemaal beginnend met een a; het is gebruikelijk elk nest namen met dezelfde voorletters te geven. Valleyhunter Yankee is de trotse vader uit een Amerikaanse foklijn en moeder heet Mizsei Vadász Cafka.
Na een lange reis langs Zwitserland en Duitsland waar nog twee broertjes hun thuis vonden kwam Áfi op 7 juli 2000 aan in Nederland. Wij hebben haar opgehaald in Nieuwersluis bij de Hongaarse bemiddelaarster voor de kennel, Éva. Natuurlijk waren we erg blij met de nieuwe pup. Het verwende karakter is daar al begonnen want ze sliep het liefst op schoot of lekker toegedekt door een dekentje.
Áfi was nog geen twee jaar oud toen Tibor, de fokker, aankondigde naar Nederland te komen om deel te nemen aan de Winner Wereldtentoonstelling voor honden. En wij moesten absoluut ook meedoen. Nu hadden we daar zelf weinig zin in maar toen het moment daar was hadden we afgesproken dat Tibor met haar in de ring zou lopen. Wij hadden ons verstopt anders bleef ze ons maar volgen met haar blik. Ondanks het vertrouwen van Tibor waren wij toch erg verrast dat ze zowaar nog eerste werd in de junior klasse.
Áfi is 24 september 2010 gestorven
Toen Áfi 2 jaar was, gingen we met vakantie naar Hongarije. Niet alleen konden we daar trots showen hoe goed het met onze wervelwind ging, ook brachten we een bezoekje aan Marianne Gyázsás. Zij was empire (scheidsrechter) bij de Wereld Winner hondenwedstrijden en heeft een kennel met Engelse pointers en labradors. Daar bleek een inmiddels half jaar oude pup te zitten die maar niet door de nieuwe eigenaar werd gehaald. Even goed nadenken en ruggespraak met onze vaste oppas in Nederland heeft ons doen besluiten onze Sáregresi Xara te adopteren en mee te nemen naar Nederland. En hier hebben we geen spijt van hoor. De twee dames zijn de beste maatjes (ze slapen alleen maar op-, tegen- en over elkaar). Xara was wel een echte hond van het buitenleven. Ze was in het begin erg angstig voor motoren en brommers. Gelukkig is ze daar snel aan gewend al blijft het jaarlijkse vuurwerk altijd weer een uitdaging. .
Xaartje is geboren op 3 april 2002. Zowel haar moeder als haar broertje zijn meervoudig wereldkampioen. Niet belangrijk natuurlijk maar wel leuk. En ze komt nog uit een artistieke familie ook: haar tante klom in de boom (echt!).
Van gevogelte zoals eenden wordt Xara altijd helemaal wild. Muisstil besluipt ze haar prooi en gaat hierin zo op dat ze niets meer hoort, hoe hard je ook roept. Een keer wilde ze achter een reiger aan die van het avondzonnetje zat te genieten aan de waterkant. Terwijl ze dichterbij sloop kreeg de reiger haar in de gaten, spreidde de vleugels en vloog weg. Op deze uitklapbare prooi was ze niet voorbereid en rende van schrik maar weer snel naar de baas. Ook konijntjes heeft ze al een paar keer te pakken gehad maar die laat ze na lang aandringen van ons,wel weer los.
Waarschijnlijk als gevolg van een trauma als pup heeft Xara heup dysplesie of kortweg HD genoemd. Na wat aanmodderen en proberen met verschillende medicijnen lijkt dit nu weer erg goed te gaan. Ze heeft geen dagelijkse medicijnen meer maar alleen aangepast voer. Ook gaat ze minder vaak rennen achter de bal maar rustig naast de fiets of zwemmen. Gelukkig is ze een waterratje.
De Magyar vizsla ofwel Hongaarse staander is een echte jacht- en gezinshond. Ze zijn er in twee rasvariaties: de kortharige en de draadharige. De kleur voor de kortharige is 'goudkleurig' terwijl de draadharige meer richting zandgeel gaat. De aard van de hond wordt omschreven als evenwichtig, intelligent en leergierig, sportief, groot uithoudingsvermogen maar vooral trouw en aanhankelijk. Een vizsla die op je schoot kruipt is geen uitzondering! Ze moeten bezig worden gehouden met zwemmen of apporteerspelletjes (jacht!). De opvoeding van de vizsla moet met zachte hand worden gedaan; ze zijn erg gevoelig.
De Engelse versie van de staande honden is de pointer. Deze is bijzonder geschikt voor de jacht op vogels. Deze honden zijn altijd kortharig en komen voor in drie kleurvariaties: wit-geel, wit-leverkleur en wit-zwart. Combinaties hiervan zijn mogelijk maar zie je maar weinig. Ze zijn vriendelijk, intelligent, sportief, lief, aanhankelijk en leren snel. Deze gezinshond kan prima met andere huisdieren en kinderen. Met een onuitputtelijke conditie hebben pointers veel beweging nodig. Het liefst gebruiken voor de jacht maar anders zeker dagelijks vrij laten rennen om stoom af te blazen. Er bestaat in Nederland (nog) geen rasvereniging voor de pointers maar er staat genoeg op google.